Αλλεργίες και Αλλεργιογόνα

Αν είστε αλλεργικός, μπορεί να αντιδράτε σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ουσίες. Κάθε ουσία που μπορεί να προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο.

Τι είναι τα αλλεργιογόνα

Είναι αντίγονα που προκαλούν αλλεργία. Αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες – πρωτεΐνες, που φτάνουν στον οργανισμό, μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα, της τροφής ή της λήψης φαρμάκων. Το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τη χημική και κυτταρική ανοσία με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου. Τότε παράγεται η ανοσοσφαιρίνη IgE και ενεργοποιούνται τα βασεόφιλα και τα μαστοκύτταρα, που απελευθερώνουν ουσίες (ισταμίνη), με αποτέλεσμα την ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που μεταξύ άλλων μπορεί να οδηγήσει σε φτέρνισμα, φαγούρα, ερυθρότητα, κ.λπ.

Ακόμη και η διατροφική δυσανεξία θεωρείται αλλεργική αντίδραση καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων τροφών με αποτέλεσμα κατακράτηση υγρών, συντήρηση υψηλότερου σωματικού βάρους, δυσκολία απώλειας βάρους, καχεξία, εντερικές διαταραχές, μετεωρισμός, κλπ.

Για να προσδιοριστεί ποιες συγκεκριμένες ουσίες προκαλούν τις αλλεργίες σας, ο αλλεργιολόγος σας θα εξετάσει με προσοχή την επίδραση στην επιδερμίδα σας ή, μερικές φορές, στο αίμα σας, πολύ μικρών ποσοτήτων συνηθισμένων αλλεργιογόνων.

Στις αλλεργιολογικές εξετάσεις, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση, με την μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης IgE και των ηωσινοφίλων. Αν διαπιστωθεί αλλεργία προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, τα RAST Test, τα οποία ανιχνεύουν και μετρούν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για κάθε ουσία – αλλεργιογόνο ξεχωριστά. Τα αλλεργικά τεστ είναι σχεδιασμένα για να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν ακριβέστερες πληροφορίες έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορέσει να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας και να σας υποβάλλει στην κατάλληλη θεραπεία

Τύποι Αλλεργικών Τεστ

  • Δερμοαντιδράσεις δια Νυγμού (με τσίμπημα): Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την είσοδο ελάχιστης ποσότητας αλλεργιογόνου στην επιδερμίδα με το άνοιγμα μιας μικρής, αόρατης οπής με σκαριφιστήρα μέσα από σταγόνα εκχυλίσματος αλλεργιογόνου.
    Αν έχετε κάποια αλλεργία, τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα στα οποία είστε αλλεργικός, θα προκαλέσουν στο δέρμα σας μία μικρή τοπική αντίδραση (κοκκινίλα, πομφός, κνησμός).
  • Ενδοδερμική Τεχνική: περιλαμβάνει ένεση με μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου κάτω από την επιδερμίδα.
    Αυτή η μορφή εξέτασης είναι πιο ευαίσθητη από ότι η μέθοδος δια του νυγμού και χρησιμοποιείται σπανιότερα, σε περίπτωση που οι δερμοαντιδράσεις δια νυγμού είναι αρνητικές.
  • Τεστ πρόκλησης: Περιλαμβάνει την χορήγηση μικρών ποσοτήτων του ύποπτου αλλεργιογόνου δια του στόματος, της εισπνοής ή άλλων οδών. Με την εξαίρεση τροφίμων και φαρμάκων, τα τεστ πρόκλησης εκτελούνται μόνο σε ελεγχόμενο περιβάλλον και πάντα την άμεση επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου.

  • Εξετάσεις αίματος: Μερικές φορές ο αλλεργιολόγος θα σας υποβάλλει σε μια εξέταση αίματος που ονομάζεται τεστ RAST. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει λήψη αίματος, είναι πιο δαπανηρή και τα αποτελέσματα δεν είναι έτοιμα τόσο γρήγορα όσο στα δερματικά τεστ.

Το κέντρο μας προσφέρει την αυτοματοποιημένη μέθοδο ΙmmunoCAP για τον προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων (RAST), μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, για κλινική διάγνωση και παρακολούθηση αλλεργιών (όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, τροφικές αλλεργίες, αλλεργία σε νυγμούς υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα), φαρμακευτική αλλεργία (αντιβιοτικά).

Είναι μία εξέταση αίματος που γίνεται προκειμένου να προσδιοριστεί σε ποιες ουσίες ένα άτομο είναι αλλεργικό . Η συγκεκριμένη εξέταση έχει πολύ υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, καθώς συνδέεται με την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE. Το πλεονέκτημα της είναι ότι για να πραγματοποιηθεί δεν είναι πάντα απαραίτητο να διακοπεί η αντιισταμινική αγωγή, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει κάποιο δερματικό έκζεμα.

 

Τα RAST test χρησιμοποιούνται συχνά για να ελέγχονται αλλεργίες, όταν:

απαιτείται η διακοπή ενός ύποπτου αλλά απαραίτητου φαρμάκου

ο ασθενής πάσχει από σοβαρές δερματικές παθήσεις, όπως εκτεταμένο έκζεμα ή  ψωρίαση

ο ασθενής έχει τόσο υψηλό επίπεδο ευαισθησίας σε ύποπτα αλλεργιογόνα και η οποιαδήποτε χορήγηση των εν λόγω αλλεργιογόνων ουσιών μέσω δερματικών τεστ μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές παρενέργειες

Με τις εξετάσεις αίματος για αλλεργίες ο ιατρός μπορεί να ελέγξει την ολική IgE η οποία είναι η γνωστή ως ανοσοσφαιρίνη Ε. Τα ειδικά αντισώματα της IgE (specific IgE -sIgE) είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αλλεργιών  στον ασθενή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα κλπ. Η sIgE όταν έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο προκαλεί την έκκριση ισταμίνης και στη συνέχεια εκφράζεται με τα αλλεργικά συμπτώματα (φαγούρα, Βήχας, φτέρνισμα κλπ). Οι αλλεργιολογικές εξετάσεις με αίμα μπορούν να γίνουν όταν ο γιατρός θέλει να προσδιορίσει τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα που προκαλού συμπτώματα στον ασθενή.

Τα δερματικά τεστ αλλεργίας  μπορούν να γίνουν επί τόπου από τον αλλεργιολόγο σε νοσοκομείο ή ιατρείο.  Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως εντός κάποιων λεπτών. Μπορεί να χρειαστεί διασταύρωση αποτελεσμάτων με έλεγχο αιματολογικών εξετάσεων.

 

Τα τεστ αλλεργίας με αιμοληψία έχουν ελάχιστο χρόνο εξέτασης αλλά λόγω του ειδικού εργαστηριακού ελέγχου τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες μέρες.

 

Τα Βασικότερα πλεονεκτήματα των αιματολογικών τεστ αλλεργίας σε σχέση με αυτά του δέρματος ή τις προκλήσεις είναι:

 

Υψηλότερη ευαισθησία στα περισσότερα αλλεργιογόνα

Μεγαλύτερος αριθμός αλλεργιογόνων με μία αιμοληψία

Μικρότερος χρόνος εξέτασης

Πιθανή αποθήκευση του δείγματος για μελλοντική χρήση και διερεύνηση άλλων παραγόντων. ( Σε συνεννόηση πάντα με το εργαστήριο)

Τί αλλεργίες μπορώ να ελέγξω με τις εξετάσεις αίματος

Υπάρχουν τεστ αλλεργίας που μπορoύν να ανιχνεύσουν μεγάλες ομάδες αλλεργιογόνων και τα οποία είναι τα πιο συνηθισμένα για την πρόκληση αλλεργιών. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται αλλεργιογόνα από τρόφιμα, φυτά, κατοικίδια, ακάρεα, σκόνες κλπ.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και
θα σας καλέσουμε το συντομότερο δυνατόν.