PROTIPO MedLabs

TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ

PROTIPO MedLabs

Το triplex αγγείων χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ροής του αίματος στα αγγεία. Πρόκειται για μία εξέταση που συνδυάζει τη συμβατική απεικόνιση του αγγείου και τον έλεγχο της ροής με doppler.

Με την εξέταση αυτή ελέγχεται η ταχύτητα ροής του αίματος στο αγγείο, η πορεία του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν στένωση.

Ο γιατρός είναι πιθανό να ζητήσει την παραπάνω εξέταση για να ελέγξει την πιθανότητα ύπαρξης των παρακάτω αγγειακών παθήσεων: ανεύρυσμα αορτής, αποφρακτική νόσος καρωτίδας, φλεβική θρόμβωση, κιρσοί, αρτηριοπάθειες κ.ά.

Εφαρμογές Triplex

Τρίπλεξ Φλεβών Κάτω Άκρων (ecocolor-doppler)

Το Τρίπλεξ φλεβών (triplex) (έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία κάτω άκρων) είναι μία δυναμική ακτινολογική εξέταση, η οποία μελετά την ροή του αίματος τόσο ως προς την βατότητα του του δικτύου των φλεβών,  όσο και  ως προς την  κατεύθυνση του όσο και για το αν υπάρχουν διατεταμένες φλέβες ( κιρσοί) και ανεπάρκεια των βαλβίδων.

 Οι φλέβες των κάτω ακρών παρουσιάζουν δυο κύριες παθολογικές οντότητες,  οι οποίες απαιτούν την διενέργεια του τριπλέξ φλεβών

Α. θρόμβωση

Β. Φλεβική ανεπάρκεια

Α. ΤΙ ΕΙΙΝΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ? (DVT)

Θρόμβωση είναι  η πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία  (αρτηρίες ή φλέβες) με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου και την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος

Όσον αφορά τις φλέβες συνήθως αφορά  αυτές των κάτω άκρων (ποδιών) είτε  τις επιφανειακές (επιπολής) είτε τις εν τω βάθει φλέβες οι οποίες εντοπίζονται βαθιά ανάμεσα στους μύες ή και στα δύο συστήματα.

Όταν  ο θρόμβος αποκολληθεί, από  τις εν τω βάθει φλέβες , υπάρχει κίνδυνος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να καταλήξει στην κάρδια  και να φράξει κάποιο κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια κατάσταση απειλητική για την ζωή του ασθενούς

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης ποικίλουν σε βαθμό και εντόπιση αλλά συνήθως   είναι  πόνος, η ερυθρότητα, οίδημα, αίσθημα θερμότητας, αλλαγή του χρώματος του δέρματος του άκρου. Σε περίπτωση πνευμονικής εμβολής τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος στο θώρακα, δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, έντονος βήχα, ζάλη ή λιποθυμία.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι μια συχνή νόσος υπεύθυνη για τον θάνατο στις ΗΠΑ άνω των 500.000 ετησίως Κάποιοι από τους προδιαθεσικούς   παράγοντες  θεωρούνται οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις,  η παρατεταμένη νοσηλεία, η παρατεταμένη ακινησία, (π.χ. υπερατλαντικά ταξίδια),  οι κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματος, η ηλικία άνω των 60 ετών, το οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, η χρήση αντισυλληπτικών, η χημειοθεραπεία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ;

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι δεύτερη παθολογική οντότητα που μελετάται κατά την διενέργεια του τριπλέ φλέβων κάτω  ακρών.

Είναι  μία χρόνια πάθηση, η οποία αφορά την αδυναμία των φλεβών να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά.  Φυσιολογικά οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εξασφαλίζουν την ροή του αίματος  προς τη καρδιά, παρά τη δύναμη της βαρύτητας Όταν οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά, το αίμα λιμνάζει στις φλέβες, με αποτέλεσμα αυτές να διατείνονται – να «φουσκώνουν» –  και να προκαλούνται οι λεγόμενοι κιρσοί.

Πολύ συχνά θεωρείται μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι  μιας πολύ πιο περίπλοκη παθολογική διαδικασία και με πιθανές σοβαρές και συνέπειες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

 • οίδημα των κάτω άκρων (πρησμένα πόδια)
 • αίσθημα κουρασμένων και βαριών ποδιών και καψίματος
 • κνησμός (φαγούρα)
 • αιμωδίες (μουδιάσματα)
 • πόνος, αίσθημα βάρους, το αίσθημα τάσεως και δυσφορία στη στατική και παρατεταμένη όρθια θέση
 • παραισθησία (αλλοιωμένη ευαισθησία, συνήθως με αίσθηση διάχυτης ή εντοπισμένης θερμότητας).
 • ανήσυχα άκρα κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στο κρεβάτι (το λεγόμενο «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών»)
 • κιρσοί
 • δυσχρωμίες του δέρματος (διάχυτες ή εντοπισμένες χρωστικές στους αστραγάλους ή / και στα πόδια).
 • σε προχωρημένη φλεβική ανεπάρκεια, ο σχηματισμός ελκών του δέρματος.

  ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Είναι αρκετά συχνή πάθηση, καθώς αφορά έως και το 70% των γυναικών >50 ετών. Σε μικρότερη συχνότητα  η νόσος εμφανίζεται στους άνδρες. Οι παράγοντες με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, στην ανάπτυξη κιρσών και στις επιπλοκές τους είναι:

 • Υπερβολικό βάρος
 • Καθιστική ζωή
 • Παρατεταμένη ορθοστασία (εργασίες που απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασιας)
 • Παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα
 • Ορμονικές ανισορροπίες, η λήψη αντισυλληπτικών
 • Εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)
 • Αποτελέσματα τραύματος των κάτω άκρων
 • Κληρονομικότητα
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα), που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση
 • Ηλικία

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ ΦΛΕΒΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Για το Τρίπλεξ Φλεβών Κάτω Άκρων δεν απαιτείται προετοιμασία. Ο ασθενής αφαιρεί το παντελόνι τις κάλτσες και τα παπούτσια του, και εξετάζεται σε ύπτια και όρθια θέση και πραγματοποιούνται και ορισμένες ανώδυνες τεχνικές όπως η συμπίεση των άκρων (augmentation) ή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, (VALSALVA). Η εξέταση διαρκεί συνήθως περίπου 30 λεπτά.

Τα αποτελέσματα γνωματεύοντας απευθείας από ιατρό  ακτινοδιαγνωστη και παραδίδονται στον ασθενή και σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail).

ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ (TRIPLEX) ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ?

Είναι μια απεικονιστική εξέταση  που χρησιμοποιεί υπερήχους για να εξετάσει τις καρωτίδες αρτηρίες που βρίσκονται στο λαιμό. Αυτό το τεστ μπορεί να δείξει στένωση ή πιθανές αποφράξεις λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής  πλάκας στις αρτηρίες.

Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο αίμα και σταδιακά σχηματίζεται στο εσωτερικό του αυλού του αγγείου.

Με το τριπλέξ καρωτίδων υπολογίζουμε το πάχος της και την έκταση της αθηρωματικής πλάκας και τον βαθμό στένωσης που προκαλεί στο αγγείο. Η στένωση της έσω καρωτίδας (αιμάτωνει τον εγκέφαλο) θεωρείται ήπια όταν μειώνει τον αυλό της αρτηρίας κατά λιγότερο από 50%. Η μείωση του 50% έως 69% θεωρείται μέτρια, ενώ το 70% έως 99% θεωρείται σοβαρή στένωση καρωτίδας.

Επιπλέον με το τριπλεξ των καρωτίδων εκτιμάται το πάχος του ενδοθήλιού (σημαντικός δείκτης για την υγειά των αγγείων όλου του σώματος) και η σταθερότητα της αθηρωματικής πλάκας για να μην αποκολληθεί και θρομβώσει κάποιο εγκεφαλικό αγγείο. 

Το Σχήμα Β είναι μια έγχρωμη εικόνα υπερήχου (τρίπλεξ καρωτίδων ) που δείχνει τη ροή του αίματος (το κόκκινο χρώμα στην εικόνα) στην καρωτίδα  αρτηρία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΙΑ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ?

Αν και πολύ συχνά, ιδιως σε ήπιες μορφές,  δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σύμπτωμα, η στένωση των καρωτίδων, μπορεί να εκδηλωθεί με τους  παρακάτω τρόπους:

 • μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή τα άκρα, συχνά μόνο στη μία πλευρά του σώματος.
 • προβλήματα ομιλίας και κατανόησης.
 • δυσκολία στο να βλέπεις στο ένα ή και στα δύο μάτια.
 • ζάλη ή απώλεια ισορροπίας.
 • σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ

Για το τρίπλεξ (triplex) καρωτίδων δεν  χρειάζεται να κάνετε ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά είναι σημαντικό να προσκομίσετε παλιές εξετάσεις εφόσον έχετε.

Ο ιατρός θα σας τοποθετήσει  σε ύπτια θέση,  με ελεύθερο τον λαιμό, από κασκόλ και λοιπά ρούχα   και η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί συνήθως περίπου 20-30 λεπτά.

Τα αποτελέσματα γνωματεύοντας απευθείας από ιατρό  ακτινοδιαγνωστη και παραδίδονται στον ασθενή και σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail)

Συχνές Ερωτήσεις

Το υπερηχογράφημα triplex (ή υπερηχογράφημα duplex έγχρωμης ροής) συνδυάζει τις πληροφορίες της συμβατικής υπερηχογραφικής απεικόνισης ενός αγγείου και τις πληροφορίες εξέτασης της ροής στο αγγείο με Doppler. Επίσης, με την εξέταση αυτή ο ιατρός βλέπει πώς ρέει το αίμα στο αγγείο και μετρά την ταχύτητα ροής. Έτσι, μπορεί να ελέγξει την πορεία του αγγείου, να υπολογίσει το μέγεθός του και το βαθμό στένωσής του, αν υπάρχει.

Το συμβατικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί υπερήχους (κύματα ήχου τα οποία δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί). Ένας υπολογιστής μετατρέπει τα κύματα σε δισδιάστατες ασπρόμαυρες εικόνες, που λέγονται απεικόνιση B-mode.

Το υπερηχογράφημα με Doppler μετράει το πώς τα κύματα ήχου ανακλώνται σε κινούμενα αντικείμενα, εν προκειμένω στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος, και στέλνει τις πληροφορίες στον υπολογιστή, ο οποίος παράγει έγχρωμες εικόνες που απεικονίζουν τη ροή και ορισμένες αλλοιώσεις των αγγείων.

Η εξέταση triplex, επομένως, συνδυάζει τις πληροφορίες για τη δομή με τις πληροφορίες για τη ροή στο αγγείο.

Ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση για μελέτη ορισμένων αγγειακών παθήσεων, όπως π.χ.

Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο, από ιατρό με ειδική εκπαίδευση. Η διάρκειά της εξαρτάται και από το πόσα και ποια ακριβώς αγγεία εξετάζονται και είναι ανώδυνη.

Για τους περισσότερους τύπους υπερηχογραφήματος triplex που δεν αφορούν εξέταση στην κοιλιά δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Όμως, για εξέταση αγγείων της κοιλιάς μπορεί να σας ζητηθεί να είστε νηστικοί αποβραδίς, για να μειωθούν τα αέρια στα έντερα, επειδή θα εμποδίζουν τους υπερήχους να περάσουν.

Πριν αρχίσει η εξέταση θα πρέπει να καθίσετε ή να ξαπλώσετε όπου σας δείξουν.

Κατόπιν θα απλώσουν πάνω στο δέρμα της περιοχής που θα εξεταστεί ένα ειδικό gel, για καλύτερη διάδοση των υπερήχων. Ο εξεταστής πιέζει τον ηχοβολέα πάνω στο δέρμα σας και τον μετακινεί μπρος πίσω. Αυτό μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό αλλά δεν πονάει. Κατά τη μετακίνηση αυτή ο ηχοβολέας στέλνει πληροφορίες στον υπολογιστή και εμφανίζονται οι εικόνες στην οθόνη.

Στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ακούτε ένα ρυθμικό ήχο σαν φύσημα που αντιπροσωπεύει τη ροή του αίματος στο εξεταζόμενο αγγείο.

Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας κανονικά.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας παρακάτω και
θα σας καλέσουμε το συντομότερο δυνατόν.